Upravit stránku
Přejít na obsahovou část stránky
1

Už téměř 500 obědů denně - z toho přes 300 pro zaměstnance a 180 pro pacienty - připravuje nyní stravovací provoz hodonínské nemocnice. Za dobu dvou let se tak podařilo razantně zvýšit počet strávníků, a to především  díky zlepšení kvality každodenně připravovaných teplých pokrmů i celkové úrovně stravování v našem zdravotnickém provozu. Pacienti svou spokojenost potvrdili i v celostátní anketě Health care institutu, kde se strava hodnotí jako jeden z důležitých terapeutických aspektů. V roce 2024 je navíc v plánu další modernizace gastrotechnologie.

 

A co zásadního se tedy za dva roky v naší kuchyni změnilo?

„Vyměnili jsme v maximální možné míře mražené pokrmy za čerstvé, šetrně a kvalitně zpracované. Zásadně nepoužíváme polotovary a instantní směsi, vše si vaříme a pečeme samy včetně kaší a moučníků. Využíváme suroviny od lokálních dodavatelů ovoce a zeleniny, jako bonus hodnotíme vlastní zeleninu z naší zahrady. Jen loni nám naši zahradníci vypěstovali 200 kg rajčat, která jsme zpracovali do pokrmů,“ pochlubila se pozitivními změnami vedoucí stravování NTGM Jitka Vališová.

Doplnila, že její provoz velmi dbá na to, aby například vejce pocházela z volných chovů lokálních dodavatelů, do menu nyní mnohem častěji zařazuje ryby, telecí maso a obědové zeleninové saláty doplněné kvalitními sýry či masem a rybou. A to jak pro pacienty, tak pro zaměstnance.

„Pokrmy jsou také nyní méně solené, obsahují vlákninu, zeleninu a kvalitní tuky, ty ovšem v co nejmenším množství, aby byly nutričně vyvážené. Samozřejmě někdy je potřeba si dopřát něco sytějšího, a tak nabízíme jako minutku třeba oblíbenou panenku s hříbky, bramborák, hamburger, smažené žampiony, zabijačkové menu, tradiční Martinskou kachnu se zelím a další pokrmy dle ročního období,“ vyjmenovává Vališová.

Pacientům se nově snaží stravovací provoz nabízet i odlehčenou moderní FIT stravu. A co víc, hodonínská nemocnice nabízí také jako bonus výběrový jídelníček. „Takzvanou výběrovou stravu mají na celý den možnost si domluvit i naši pacienti za přibližně 200 Kč dle aktuální nabídky. Podmínkou je, že nemají lékařem indikováno dietní omezení. Domlouvají se na tomto přímo s ošetřujícím personálem na oddělení a tento nadstandard je samozřejmě zpoplatněn,“ upřesnila vedoucí stravování NTGM.

Důležitým prvkem také je, aby personál měl kvalitní a moderní technologie pro přípravu takových pokrmů a znal moderní stravovací trendy. V loňském roce tak byl například pořízen konvektomat a personál kuchyně byl náležitě proškolený k jeho obsluze. Inspiraci hledají stravovací a nutriční specialistky i v jiných zařízeních, na konferencích či prezentacích potravinářských  firem.

„Že je skutečně o naši kuchyni zájem, o tom svědčí dokonce už i množící se dotazy firem a institucí, zda bychom pro jejich zaměstnance nedodávali obědy,“ doplnil ještě ředitel Nemocnice TGM Hodonín Ing. Jiří Koliba.

Moderního stravování tak využívá čím dál více zaměstnanců NTGM, to je pro ně navíc dotované ze strany zaměstnavatele z tzv. fondu FKSP. Možnost stravovat se v naší závodní jídelně mají i bývalí zaměstnanci, kteří i tímto způsobem neztrácí kontakt se svými bývalými kolegy, dále zde „obědují“ pracovníci firem, kteří pracují například na stavbě pavilonu zobrazovacích metod a nemusí na obědy dojíždět až do centra města.

„Na výběr mají ti všichni každý den z pěti jídel, vždy dva pokrmy jsou dietní. Zařazujeme bezmasé a vegetariánské obědy, bezlepkové pokrmy, low carb pokrmy, dia-pokrmy a méně tučné odlehčené pokrmy,“ dodala vedoucí stravovacího provozu Vališová.

V roce 2024 je v plánu další modernizace gastrotechnologie. „Úprava prostorů a nová zařízení nahradí stávající zastaralé a energeticky náročné přístroje a vybavení. Zkrátí dobu přípravy pokrmů a budou šetrnější k surovinám, umožní navíc také automatizaci některých varných procesů. Pořízena budou chladící a mrazící zařízení, mycí stroj, instalována bude úpravna vody, různé typy nových varných nádob,  sporáky a třeba také multifunkční pánev. Pro tyto investice žádáme MŽP o dotaci v rámci operačního programu Životní prostředí,“ vyjmenovává další plány v gastroprovozu náměstek pro investice a HTS hodonínské nemocnice Milan Pospíšil.

Nahoru

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti