Zdravější a efektivnější stravování pro pacienty i personál

Stravovací provoz v naší nemocnici prošel zásadní modernizací. Od poslední rekonstrukce nemocniční kuchyně uplynulo již více jak 15 let. Většina vybavení tak byla technicky i morálně zastaralá, a především nehospodárná z hlediska spotřeby energií a výtěžnosti surovin.

Personálu kuchyně se i přes všechny útrapy s tím spojené podařilo chod provozu a přípravu pokrmů udržet až do poslední chvíle. Od 16. 6. 2025 byl zahájen mimořádný provoz kuchyně a současně zahájena realizace projektu „Modernizace stravovacího provozu při Nemocnici TGM Hodonín“.

Tento projekt byl podpořen z Operačního programu Životní prostředí 2021-2027 v rámci výzvy 05_22_008 pod registračním číslem CZ.05.01.01/02/22_008/0001927. Dotace ve výši 50% z celkový způsobilých nákladů, které přesáhly 15,5 mil. Kč vč. DPH se nemocnici podařilo získat prostřednictvím Ministerstva životního prostředí ČR z výše uvedeného operačního programu. Projekt, byl spolufinancován Evropskou unií. Předmětem projektu byla modernizace stravovacího provozu, respektive technologie využívané v tomto provozu. V rámci projektu došlo k obměně klíčových prvků gastrotechnologie s důrazem na snížení provozních nákladů a optimalizaci spotřeby. Cílem bylo vytvoření moderního stravovacího provozu, který klade primární důraz na efektivní využití energií, je v souladu s aktuálními technologickými trendy a odpovídá platné legislativě.

Ve skutečnosti tak byla v rámci projektu pořízena sestava solitérního zařízení v podobě – ledniček a mrazícího boxu. Technologie varny si zachovala dva původní ostrovy vybavené nově výkonnými sporáky, varnými kotli a multifunkčními pánvemi. To vše doplněno o sestavu tří konvektomatů. Na mytí provozního (černého) nádobí byl pořízen mycí stroj pracující na bázi granulátu. Ten nevyžaduje předmývání předmětů v dřezech, což představuje značnou úsporu ve spotřebě teplé vody. Mytí stolního nádobí a tzv. tabletů sloužících k distribuci připravených jídel z kuchyně na oddělení nemocnice, je zajišťováno v novém tunelovému mycímu stroji. Veškerá nově pořízená technologie pak byla připojena na nově upravené body elektřiny, vody, kanalizace a plynu.

Nová technologie znamená až 30 % energetických úspor primární energie z neobnovitelných zdrojů oproti dřívějšímu stavu na řešeném technologickém uzlu, ale přináší také řadu dalších výhod. O těch se již mohl v rámci zkušebního provozu přesvědčit především samotný personál kuchyně. Ostatní zaměstnanci nemocnice, ale i pacienti se tak díky dokončené modernizaci mohou po pěti týdnech, opět těšit na „domácí“ stravu připravenou moderním způsobem a postupy, kde kvalita a zpracování surovin včetně nutričních hodnot jsou na prvním místě. 

Závěrem tedy nezbývá než celému týmu, který se podílel na úspěšné realizaci tohoto technicky i logisticky nelehkého úkolu poděkovat za zvládnutí akce v tak krátkém čase a všem ostatním strávníkům za pochopení k nezbytným opatřením a změnám ve způsobu stravování jenž musela být přijata.  

 

Fotogalerie:
Intenzivní školení kuchařek v práci s novým gastronomickým vybavením pod taktovkou Michala Kalhotky, odborníka firmy HRASPO

Vytisknout stránku Vytisknout stránku2. 9. 2025, 13:51