Upravit stránku
Přejít na obsahovou část stránky
Nutriční terapeutky NTGM pečují denně o 200 pacientů. Navíc jim poradí po telefonu i přes e-mail

 podle ní(na fotografii vedoucí nutriční terapeut NTGM Alena Pospíšilová, jejíž tým každoročně pořádá v hodonínské nemocnici osvětovou akci plnou zdravých ochutnávek a výživového poradenství k Světovému dni výživy. Ten připadá na 16. října). 

Zajistit odpovídající kvalitní stravu nemocným, která je součástí léčby a připravovat jim denně individuální stravovací plány a výběrovou stravu dle diagnózy. To je hlavním cílem Oddělení léčebné výživy hodonínské nemocnice, kde se tři nutriční terapeutky pod vedením Aleny Pospíšilové starají o 200 pacientů na lůžkových odděleních. Denně předepisují až 14 diet.

„Nutriční terapeutky naší nemocnice připravují jídelní lístky pro všechny druhy diet, kterých je 14 s mnoha dalšími kombinacemi. Zajišťují individuální stravovací plány, dbají při tom na dodržování energetických a biologických hodnot stravy pro jednotlivé diety,“ říká vedoucí nutriční terapeut NTGM Alena Pospíšilová.

Racionální stravu a naplánované diety vaří pak podle ní proškolený personál, naše šikovné kuchařky.

„Dietní sestry, jak se také nutričním terapeutkám říká, jsou schopny vypracovat edukační materiály pro různé skupiny diagnóz. S pacienty jsou v kontaktu každý den. A pro ty, co mají zájem o poradenství, jsou na telefonu buď pro případné objednání k osobní konzultaci, nebo vám mohou poradit telefonem případně emailem. Na požádání jsou schopny zaslat také edukační materiály, které vám na míru připraví,“ přibližuje.

Zdravá strava není totiž podle ní jenom o tom: „Prosím, napište mi jídelní lístek a já se budu podle něj řídit“. Jde o to pochopit, jak s jídlem zacházet. Všichni chceme být krásní a štíhlí. Ale jde i o to být zdraví.

A co by Alena Pospíšilová vypíchla v zaběhnutém jídelníčku Čechů za největší neduhy? „Jsou to cukry, pečivo, skryté tuky jako třeba klobásky, tučné sýry, majonézy, tatarky, salámy a hlavně alkohol. Dáte 3 pivka večer a jste energeticky po večeři. O dvojkách vína ani nemluvím,“ vyjmenovává, čeho se v rámci zdravé stravy vyvarovat.

A přidává i dobrou radu na konec. „Nejvíc důležitý je pro zdraví pohyb. Žádná zázračná pilulka není. Tak buďte krásní a zdraví,“ přeje všem k Světovému dni výživy vedoucí nutriční terapeut NTGM Alena Pospíšilová.

Více na: https://www.nemho.cz/oddeleni-lecebne-vyzivy

(Bc. Hana Raiskubová) 

Nahoru